zondag 19 november 2006

Over het LICHT zien...

Wat is het leuk om les te krijgen: je hebt er misschien heel je jeugd een hekel aan gehad en je moet eerst maar eens zelf ervaren hoe moeilijk het is om les te géven, dan pas kun je er zo van genieten wanneer iemand je nieuwe dingen bijbrengt. Een hele namiddag praten over licht ter gelegenheid van een cursus fotografie. Leren zien wat er doodgewoon is. Echt kijken en je er niks van aantrekken dat je het etiket 'amateur' draagt: je hoeft niks te bewijzen, je doet het omdat je't gewoon leuk vindt. Je mag jouw druppel bijdragen in de foto-tsunami die ons dagelijks overspoelt.
De inleidende tekst van -een mij onbekende criticus- Johan De Vos, "Liegen uit levenslust" stemt me meteen erg hoopvol over de manier waarop de lesgever tegen het fenomeen aankijkt. De tekst eindigt met:
"De fotografie doet denken aan een staatsinstelling, een reusachtig gebouw vol kantoren en bureaucraten. Ze bestoken de mensen en elkaar met formulieren en wetten. Graag willen we daar alle deuren en vensters openrukken en het nutteloze papier en de rotzooi op een berg gooien. Daar maken we dan een groot vuur van, waaraan we ons nog lang zullen warmen."
Kijken uit levenslust, op die ontspanknop drukken uit levenslust, leren uit levenslust... Zalig!

Foto gemaakt door Boegle

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad een hele mooie tekst om aan te halen...